Uchovať čerstvosť kávy nie je jednoduché – v zásade predsa len vydrží len pár dní a potom jej chuť a sviežosť rýchlo vyprcháva.
Už pri kúpe sa máme zaujímať o dátum praženia a kupovať len toľko, koľko vieme, že spotrebujeme. Skladovanie je celkom veda, obzvlášť s otvoreným vreckom: kávu musíme držať na suchom tmavom mieste. Preto sú obaly také komplikované a z kompozitných materiálov.
Káva po pár dňoch uvoľňuje prirodzene svoj CO2 a potom začína absorbovať kyslík – jednoducho zvetráva. Prichádza o svoje najlepšie chute a rafinovanosť. Rovnako nerobí káve dobre prílišná teplota ani prílišný chlad. A ešte k tomu má kávovina vlastnosť, že pohlcuje pachy zo vzduchu.
Riešenie je zrnková káva
Kúzlo kávy spočíva v olejoch, ktoré sú v kávových zrnách a po zomletí začnú vyprchávať. Supermarketová káva sa tomu snaží zabrániť drahými pokročilými obalmi, ale ozajstný zážitok z takejto kávy nikdy nezažijete. Nemleté zrnká udržiavajú kvalitu dlho.
Ozajstná káva uchováva všetky možné odtiene chuti, prečo sa o ne pripravovať. Na zrnkovej káve je skvelé, že okrem uchovávania arómy si ju môžete zakaždým pomlieť na inú veľkosť (existujú zhruba 4 veľkosti od prášku až po hrudky, ale v skutočnosti si naozaj môžete kávu pomlieť ako chcete – záleží len od vášho mlynčeka). Nuž a pri zrnkách si môžete kúpiť aj tie nepredpražené a vypražiť si ich podľa svojich chutí – ak ste to nikdy neskúšali, je to skvelý baristický zážitok.
Nepražená káva je kyslá a nemá svoju tradičnú kávovú príchuť. Čím viac ju pražíte, tým viac ustupuje kyslosť zŕn – môžete nájsť svoj ideálny stupeń. Stredne pražené zrná sú stredne hnedé a majú najširšiu paletu chutí, ktorá závisí od značky a pôvodu zŕn. Tmavé praženie je pre špecialistov, ktorí obľubujú olejovitý povlak na zrnkách.
Kontrola nad zážitkom
Najlepšia kombinácia z hľadiska výdrže a spotreby po otvorení je teda nepriehľadná vákuová dóza a zrnková káva. Zrnkové kávy sa najčastejšie vyrábajú z arabicy alebo robusty – alebo nejakého prešpekulovaného pomeru. Skúste prehľadať veľký a poctivý obchod so širokou kávou: caffeitaliano.sk.
Arabica (píše sa aj arabika) sa považuje za vrchol kvality, oplýva rôznymi arómami a samotná káva sa dorába pomerne prácne. Robusta má však o polovicu viac antioxidantov aj kofeínu. A potom tu máme aj ďalšie viac či menej známe typy.