Živnostníci, nepripravujte sa o prestávku na jedlo v práci

Jedzte pravidelne v práci

Žiadna práca nestojí za to, aby ste sa obmedzovali v pravidelnom stravovaní. Vynechávané jedlo sa vám neskôr nepekne odrazí na zhoršenom zdraví.

Zásady zdravej stravy sú jasné – pravidelnosť, pestrosť a adekvátne množstvo tekutín. Práve robota nás občas pritlačí, takže sa nenajeme v potrebnej miere. Je to výhovorka, zo zákona nám totiž vyplýva, že máme nárok jednak na prestávku a ak nám zamestnávateľ nemôže stravu zabezpečiť – tak aj na gastrolístky.

Výhovorkou býva aj sedavé zamestnanie. Bez pohybu máme sklony k priberaniu, pravda, ale chyba je v nesprávnom jedálničku. To isté platí aj pre nepravidelnú pracovnú dobu, nočné smeny a podobne. Jesť treba vždy, len treba túto samozrejmosť prispôsobiť okolnostiam.

A potom je tu všadeprítomný zhon a tlak. Svoje vedia rozprávať aj živnostníci, ktorí síce nemajú šéfa, ale občas je ťažšie byť nadriadeným samému sebe. Ak si taký živnostník (samostatne zárobkovo činná osoba) naberie priveľa práce, je za to síce na jednej strane rád, na druhej strane sa môže do objednávok až neprimerane ponoriť. Odnesie si to čas na rodinu… alebo na jedlo.

Živnostníkovi ponúkajú gastrolístky nesporné výhody. Alebo ešte lepšie, ak miesto papierových „gastráčov“ siahne po elektronických stravenkách. Tak za prvé, stravné lístky si SZČO môže uplatniť v nákladoch a tým si efektívne znížiť daňový základ. Zdravotné dôvody už nemusíme riešiť, len dodáme, že pocit sýtosti veľmi dobre vplýva na pozitívnu náladu a myslenie celkovo. Manuálne pracujúci ľudia sa potrebujú poriadne najesť, aby „mali dosť sily“, ako sa ľudovo hovorí. Príjem a výdaj kalórií je jednoduchá matematika.

Spomínané elektronické stravenky ušetria živnostníkovi čas s manipuláciou s fyzickými ceninami. Nehrozí tu strata alebo krádež papierového platidla. Ľahko sa s nimi účtuje a nepotrebujete nosiť pri sebe drobné mince na dorovnávanie sumy a podobne. Miniete len toľko, koľko si obchodník alebo prevádzkar pýta. Zostatok je prenosný do ďaľšieho účtovného obdobia. Celkovo sa ušetrí na papieri aj tlači (ekologický bod k dobru). Ku kartám v peňaženke vám pribudne ďalšia karta s takmer neobmedzenou životnosťou. A celkovo – vyspelý svet speje k bezhotovostnému platobnému styku tak či tak.

Výška stravného stúpa. Ekonomika nepustí. Napríklad pred dvomi rokmi sme mali nárok na 4 eurá denne, potom to stúplo na 4,20 eur a v roku 2017 sa môžeme tešiť na uplatniteľných 4,50 eur. Samozrejme, sumy sa môžu legislatívne zmeniť. Ale aj tak, pri zhruba 260 pracovných dňoch to máte už vyše tisíc eur. Určite nie zanedbateľná suma, najmä u živnostníkov, ktorí majú nižšie príjmy, pohybujú sa okolo hranice nezdaniteľného minima a potrebujú každý náklad k dobru.